Stora Enso Langerbrugge

Bioplastics pilot plant Stora Enso Vlaanderen binnenkort opgestart

De pilot plant voor de productie van bioplastics die Stora Enso in Vlaanderen bouwt, wordt binnenkort opgeleverd. Om in te spelen op de groeiende vraag naar biobased verpakkingsmateriaal kondigde het bedrijf eind 2019 aan 9 miljoen euro te investeren in een pilot-installatie voor bioplastics. In de installatie wordt furaandicarbonzuur (furandicarboxylic acid (FDCA)) geproduceerd via een door Stora Enso ontwikkeld proces. FDCA is een belangrijke bouwsteen van het bioplastic polyethyleenfuranoaat (PEF).

De bouw van de pilot plant is afgerond en oplevering en opstart worden binnenkort verwacht. De volgende stap is een opschaling van de installatie. Voor de productie wordt in eerste instantie industrieel beschikbaar fructose gebruikt, maar de bedoeling is om suikers uit hout en non-food biomassa, zoals landbouwafval, toe te passen als grondstoffen. Commerciƫle productie wordt voor 2026 verwacht.

Stora Enso overweegt om een commerciƫle installatie voor FDCA in Vlaanderen te bouwen. De pilot plant staat bij de papierfabriek in Langerbrugge in de buurt van Gent.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl