Industrie in de verte

Aramco en Linde Engineering ontwikkelen nieuwe ammoniak-kraaktechnologie

Aramco en Linde Engineering gaan samenwerken om een nieuwe ammoniak-kraaktechnologie te ontwikkelen. De samenwerking combineert de ervaring en capaciteiten van Linde Engineering en Aramco op het gebied van industrieel onderzoek en ontwikkeling, koolstofarme waterstof en ammoniak-kraaktechnologie.

Een potentiƫle onderscheidende factor van deze nieuwe technologie is de katalysator voor het kraken van ammoniak. Deze katalysator is ontwikkeld door Aramco en de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST).

Aramco en Linde Engineering gaan een demonstratie-installatie bouwen in Noord-Duitsland om deze nieuwe ammoniak-kraaktechnologie te demonstreren. Linde Engineering wil deze ammoniak-kraaktechnologie aanbieden aan huidige en nieuwe klanten. Hierdoor ontstaan nieuwe commerciƫle mogelijkheden binnen de wereldwijde keten van koolstofarme energie. De opkomende koolstofarme ammoniaksector kan een sleutelrol spelen bij het overbruggen van de kloof tussen de binnenlandse productiecapaciteit voor hernieuwbare energie van een land en de totale vraag naar energie.

Ahmad Al-Khowaiter, Senior Vice President en Chief Technology Officer bij Aramco, zei: “Deze overeenkomst maakt deel uit van onze voortdurende inspanningen op het gebied van technologie en bedrijfsontwikkeling om een commercieel levensvatbare waterstofketen met een lagere koolstofuitstoot tot stand te brengen. Wij geloven dat de geavanceerde ammoniak-kraaktechnologie die we samen met Linde Engineering ontwikkelen een sleutelrol zal spelen bij het realiseren van onze doelstellingen.”

John van der Velden, Senior Vice President Global Sales & Technology bij Linde Engineering, zei: “Effectieve ammoniakkraaktechnologie ondersteunt de dringende behoefte van de wereld aan decarbonisatie. Door de ontbrekende schakel in de exportketen aan te vullen, kan schonere energie worden verscheept van regio’s met een groot potentieel aan hernieuwbare en schone energie naar regio’s met beperktere hulpbronnen. Wij kijken uit naar een nauwe samenwerking met Aramco om deze belangrijke technologie te ontwikkelen en te commercialiseren, waardoor nieuwe zakelijke kansen voor Linde Engineering en Aramco ontstaan.”

Delen:

monique@industrielinqs.nl