One-Dyas ontwikkelt N05 veld

N-Sea verbindt N05-A platform elektrisch met Riffgat windpark

ONE-Dyas heeft een contract gegund aan N-Sea voor de installatie van een ondergrondse zeekabel tussen het Riffgat offshore windpark en het nieuw te bouwen N05-A gas productie platform. De kabel krijgt een totale lengte van ongeveer tien kilometer en zorgt ervoor dat het platform groene elektriciteit kan afnemen. 

In juni vorig jaar kreeg ONE-Dyas de vergunningen voor het nieuwe platform. In september nam het bedrijf de definitieve investeringsbeslissing. N-Sea zal haar deel van het werk op verschillende tijdstippen in de zomer van 2023 en 2024 uitvoeren. Het is de bedoeling dat het nieuwe platform vanaf augustus 2024 gas gaat produceren. Dankzij de onderzeese kabel krijgt het N05-A platform een duurzame voorziening voor elektrische energie.

GEMS

De investering van ONE-Dyas is de grootste gasontwikkelingsproject op het Nederlandse continentale plat van de afgelopen 15 jaar. De ontwikkeling van het N05-A gasveld maakt deel uit van het Gateway to the Ems (GEMS) project van ONE-Dyas, Hansa Hydrocarbons en EBN. De ondernemingen zoeken in dit project naar gasproductiemogelijkheden in de Noordzee, op zo’n 20 tot 100 kilometer ten Noorden van de monding van de Ems. De partijen verwachten dat het N05-A veld tussen de 4,5 en 13 miljard kubieke meter gas kan opleveren. In totaal wordt geschat dat het GEMS-gebied goed is voor zo’n 50 miljard kubieke meter aardgas.

Het gas uit het N05-A veld is bestemd voor zowel de Nederlandse als de Duitse gasmarkt.

 

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl