Mammoet levert offshore platform veilig af in de Kaspische Zee

Mammoet, wereldwijd marktleider op het gebied van zwaar hijswerk en transport, heeft een 19.600 ton wegend offshore platform veilig afgeleverd  en geïnstalleerd bij het door BP geëxploiteerde Azeri-Chirag-Deepwater Genashli (ACG) veld in de Kaspische Zee.

Mammoet zorgde voor het transport van de topsides van het platform van de kade naar het transportschip STB-1 en vervolgens naar de fundatie offshore. Voorafgaand aan het vertrek onderging de topsides unit een nauwgezette inbedrijfstelling en operationele testen aan wal, waardoor de offshore installatie- en opstartactiviteiten aanzienlijk werden verkort.

Aan de kade werd de topsides unit vakkundig opgevijzeld tot een hoogte van 17 meter en vervolgens voorzichtig neergelaten op een op maat gemaakt ondersteuningsframe, waarbij gebruik werd gemaakt van Mammo’s grootste opvijzelsysteem – Mega Jack 5200. De unit werd vervolgens soepel naar het binnenschip gesleept, waar het werd vastgezet en klaargemaakt voor zijn reis naar het ACG-veld. Bij aankomst op de aangewezen veldlocatie voerde Mammoet de installatie van de topside unit uit op het fundament.

Naar verwachting zal het boren de komende maanden beginnen en zal de levering van de eerste olie van ACE begin 2024 starten.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl