Bluechem Incubator

Duurzame chemie-incubator BlueChem breidt uit

De incubator voor duurzame chemie in Antwerpen BlueChem gaat flink uitbreiden. De laboratoriumcapaciteit zal hierdoor meer dan verdubbelen. De incubator speelt hiermee in op de groeiende vraag van opstartende innovatieve bedrijven in de duurzame chemie. De uitbreiding moet in 2025 zijn afgerond.

De verschillende partners van BlueChem, te weten essenscia, stad Antwerpen, POM Antwerpen en VITO hebben beslist om de incubator uit te breiden. Hiermee is een investering van 6,3 miljoen euro gemoeid. De partners rekenen voor de realisatie van de nieuwe faciliteit op een bijdrage vanuit Europa en Vlaanderen.

BlueChem XL zoals de nieuwe faciliteit genoemd wordt, zal zich vestigen op de nieuwe bedrijvenhub Blue Gate Antwerp Terminal North op het eco-bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. De nieuwe incubator krijgt een oppervlakte van 2.500 vierkante meter, waarvan meer dan de helft bestemd is voor laboratoria.

Buitenlandse ondernemingen

BlueChem bevindt zich vlakbij de Antwerpse haven. Momenteel zijn er meer dan tien start-ups gevestigd. De incubator richt zich steeds meer op bedrijven over de grenzen heen. Dit jaar besloten al twee buitenlandse ondernemingen om zich in de Antwerpse incubator te vestigen. Het Britse Aquature heeft een innovatieve waterzuiveringstechnologie ontwikkeld, waarbij CO2 uit afvalwater wordt verwijderd en opgevangen voor hergebruik als grondstof. Fairbrics is een Franse scale-up die een technologie heeft ontwikkeld om CO2 om te zetten in polyester, een veel gebruikte textielvezel voor kleding.

 

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl