Atomium Ijzeratoom

Studenten TU Eindhoven gebruiken ijzer als waterstofdrager

Studenten van de TU Eindhoven hebben een techniek ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en transporteren. Ze maken hierbij gebruik van kleine ijzerballetjes als energiedrager. De studenten hebben een proefopstelling gebouwd, de zogeheten Steam Iron Reactor One (SIR One), waarmee ze de komende tijd testen zal uitvoeren. Het team SOLID heeft de ambitie om het systeem de komende jaren op te schalen en in 2027 een demo in de haven van Rotterdam te realiseren.

In het systeem wordt de energie van waterstof opgeslagen door het te laten reageren met ijzeroxide (roest). Hierbij ontstaan ijzer en water. Door ijzer later in contact te brengen met stoom, ontstaat weer waterstof en ijzeroxide. IJzer fungeert op deze manier als drager voor waterstof. IJzer is gemakkelijker en veiliger te vervoeren dan waterstof. Volgens de studenten zijn de kleine ijzerballetjes of ijzerpellets een ideale vorm van opslag, vanwege de hoge energiedichtheid. Waterstof wordt nu meestal opgeslagen in tanks onder een druk van 700 bar, om zo de energiedichtheid te verhogen. IJzer heeft een energiedichtheid die vele malen hoger ligt, en kan daardoor tot drie keer meer energie opslaan per volume dan waterstof onder druk. De techniek is overigens niet volledig nieuw.

Demo-installatie

Het studententeam SOLID werkt samen met Metropool Regio Eindhoven, Metalot, RIFT, DNV en de TU Eindhoven om dit concept verder uit te werken. De studenten gaan de komende tijd proberen om het proces zo efficiënt mogelijk te maken door onder meer de levensduur van de ijzerpellets te verlengen. Er liggen al plannen om het huidige systeem op te schalen naar SIR Two, met een opslagcapaciteit die vijftien keer groter is dan het huidige prototype, wat neerkomt op 500 kWh. SIR Two moet de basis leggen voor SIR Three. Het studententeam heeft de ambitie om in 2027 deze demo opstelling neer te zetten in de haven van Rotterdam, waarbij de technologie op industriële schaal bij een relevante eindgebruiker gedemonstreerd moet gaan worden.

RIFT

Het studententeam SOLID had in 2020 met het Metal Power consortium een wereldprimeur met de eerste industriële ijzerpoeder verbrandingsinstallatie. Dit project werd geïnitieerd door professor Philip de Goey. Deze technologie werd gepresenteerd bij de Bavaria brouwerij in Lieshout, en heeft daar het brouwproces van warmte voorzien. Deze technologie wordt momenteel verder ontwikkeld door start-up RIFT, onderzoekers van de TU Eindhoven en het Living Lab Metal Power Consortium. SOLID zelf zal zich blijven focussen op het gebruik van ijzer voor waterstofopslag.

RIFT verwarmt 500 huishouden met Iron Fuel Technology

Forse stappen voor opschaling ijzerbrandstoftechnologie

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl