Oleon opent demofabriek voor productie esters met enzymen

Oleon heeft in Oelegem (België) een nieuwe installatie voor de productie van esters geopend. Het chemiebedrijf gebruikt als grondstof plantaardige oliën en dierlijke vetten en zet deze met enzymen om in esters. Deze worden vervolgens verwerkt in voeding, cosmetica, zeep en coatings.

Het proces is gebaseerd op enzymen. Het gebruikt dus geen oplosmiddelen en geen hoge temperatuur en druk. De enzymen doen hun werk bij ongeveer 65 graden Celsius en bij normale druk. Bovendien ontstaan er minder bijproducten die uit het eindproduct moeten worden gehaald en neemt de kwaliteit van het product toe.

Oleon ontwikkelde de nieuwe technologie binnen het onderzoeksprogramma INCITE (Innovative Chemoenzymatic InTEgrated processes). Het werkte daarbij samen met zeven andere bedrijven uit Italië, België, Frankrijk en Duitsland, evenals met onderzoeksorganisaties en academici. De installatie in Oelegem kan 3.000 ton esters per jaar produceren en vergde een investering van negen miljoen euro.

Verdubbeling

In Ertvelde (België) werkt Oleon ook nog aan een verdubbeling van de productiecapaciteit voor isostearinezuur en dimeer. Het bedrijf investeerde in 2018 al 20 miljoen euro in de nu bestaande installatie. De nieuwe reactor, met een capaciteit van 14,125 ton, zal naar verwachting in 2024 gereed zijn.

Foto: Cédric Helsly

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl