Stikstoffabriek Zuidbroek

Air Products legt laatste hand aan stikstofinstallatie Zuidbroek

Momenteel legt hoofdaannemer Air Products de laatste hand aan de stikstofinstallatie die het bouwt voor Gasunie in Zuidbroek. De eerste compressoren zijn getest. De partijen verwachten dat in september de eerste stikstof kan worden geproduceerd. 

Het project liep maanden vertraging op. De bouw startte begin 2020 en volgens de plannen zou de installatie in april 2022 moeten zijn opgeleverd. Met name door een conflict tussen Air Products en onderaannemer Ballast Nedam werd de bouw meerdere malen vertraagd.

Gasunie heeft vóór de zomer aanvullende afspraken gemaakt met Air Products over versnelling van de werkzaamheden op de bouw. In de afgelopen maanden waren er ongeveer 500 medewerkers van Air Products en diverse onderaannemers op de bouw. Deze medewerkers hebben de resterende constructiewerkzaamheden afgerond en zijn momenteel bezig met testen en in bedrijf nemen van systemen die  afgebouwd zijn, zoals de compressoren en het koelwater- en instrumentenluchtsysteem.

De hoofdaannemer Air Products heeft toegezegd zijn uiterste best te doen om op 1 oktober de stikstofinstallatie in Zuidbroek operationeel te hebben. De stikstofinstallatie bestaat uit drie onderdelen. Deze zullen fasegewijs gedurende de maand oktober in bedrijf worden genomen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl