Nobian Hengelo over op hoogcalorisch gas

Nobian verhuist onderzoeksactiviteiten naar campus Universiteit Twente

Nobian verhuist zijn onderzoeksafdeling van de huidige locatie in Deventer naar de campus van de Universiteit Twente.  De onderzoekers houden zich bezig met onderwerpen als zoutwinning, zoutchemie, elektrochemie en procestechnologie, maar richten zich ook nadrukkelijk op thema’s als duurzaamheid en de energietransitie.

Nobian heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dit zal ook bijdragen aan verduurzaming in de regio, onder ander door de zoutproductie in Hengelo te elektrificeren. Veel van de thema’s waar Nobian zich op richt, staan ook volop in de aandacht van de Universiteit Twente.

CEO Michael Koenig: “Innovatie is voor ons cruciaal. De innovatieve en inspirerende omgeving van de Twente Universiteit is precies wat wij zoeken. We werken nu al regelmatig samen met de universiteit.’

Nobian en de Universiteit Twente werken nu al samen in projecten als onderdeel van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT). Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van de faciliteiten in het hoge druk lab om efficiëntere methodes te ontwikkelen voor chemische processen die nodig zijn voor verduurzaming. Verder is Nobian een van de partners van de UT Entrepreneurial Challenge, die studenten helpt hun ideeën een stap verder te brengen, bijvoorbeeld als start-up. Nobian maakt ook een deeltijd leerstoel mogelijk op het gebied van membraan technologie, essentieel voor de ontwikkeling van energiezuinige zuiveringsstappen en elektrolyse processen.

Volgens Marco Waas, Nobians Directeur R&D en Duurzaamheid, voelt de verhuizing als thuiskomen.  ‘Nobian is voortgekomen uit de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ) en zij waren destijds een van de grote voorvechters voor de vestiging van een universiteit in Twente. Met een geschiedenis van meer dan 100 jaar, liggen onze roots in Twente.’

Nog steeds staat in Hengelo een van de grootste zoutfabrieken van Europa. In totaal bieden de zoutwinningsactiviteiten in Twente direct werk aan zo’n 400 mensen. Daarnaast zijn nog eens 1000 mensen indirect bij de zoutwinning betrokken.

Delen:

monique@industrielinqs.nl