CCUS Demonstratie-unit ConsenCUS

CCUS-demonstratiefabriek in Denemarken in gebruik genomen

Vandaag heeft het internationale innovatie- en demonstratieproject ConsenCUS haar elektrochemische CO2 afvang- en conversie-demonstratiefabriek voor cementproductie in het Deense Aalborg gebruik genomen. Bij de openingsceremonie, tijdens het internationale CCUS Forum, waren verschillende hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, waaronder kroonprins Frederik van Denemarken, de EU-commissaris van Energie mevrouw Kadri Simson en de Deense minister van Energie, Klimaat en Voorzieningen Lars Aagaard.

Het innovatie- en demonstratieproject ConsenCUS startte in 2021 en heeft een looptijd van vier jaar. De deelnemende partijen ontwikkelen een innovatieve techniek voor CO2 afvang. Deze wordt gedemonstreerd bij de cementfabriek Aalborg Portland in Denemarken. Na deze demonstratie doet het consortium ook tests bij de olieraffinaderij van OMV Petrom bij Ploiesti in Roemenië en bij de vestiging van Grecian Magnesite in Yerakini, Griekeland.

Waardeketens

De nieuwe CO2-afvangtechnologie maakt alleen gebruik van elektriciteit. Het combineert een elektrochemische afvang- en regeneratie-unit waar de CO2 wordt gescheiden uit de rookgassen. In een tweede unit wordt de CO2 geconverteerd naar bruikbare gassen zoals formaat en mierenzuur.

Naast het demonstreren van de innovatieve technologie in verschillende industriële omgevingen, richt ConsenCUS zich ook op het modelleren van cyclische CO2-opslag ondergronds, de techno-economische impact van de innovatie op de industriële waardeketen, het analyseren van de Life-Cycle van de techniek en het ontwerpen van CO2 clusters en waardeketens. Speciale aandacht is er ook voor het bestuderen van de impact van CCUS op lokale gemeenschappen.

In ConsenCUS werken 19 partners uit zeven landen samen. Vanuit Nederland nemen de Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Wetsus en Coval Energy (NL) deel.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl