Countless consortium

Europees consortium wil lignine breder inzetten als grondstof chemie

Dertien Europese partijen, onder leiding van de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO, gaan samen de productie van chemicaliën op basis van lignine opschalen. In het project COUNTLESS (Cost-effective production of lignin platform chemicals extending the biobased chemicals portfolio) ontwikkelen ze een demonstratie-installatie van een continu katalytische hydrogenolyseproces.

De partners in het Europese project COUNTLESS gebruiken lignine als grondstof voor verschillende platformchemicaliën. Ze zullen het proces in industriële omstandigheden testen. Momenteel wordt slechts één tot twee procent van de jaarlijkse lignineproductie chemisch omgezet. In dit project passen de partners een lignine depolymerisatieproces toe om het complexe polymeer op te splitsen in kleinere, beter hanteerbare moleculen met een betere oplosbaarheid en reactiviteit. Hierdoor is meer lignine beschikbaar als grondstof voor monomere en oligomere platformchemicaliën, bouwstenen voor veel verschillende producten.

De partijen zullen het katalytische hydrogenolyseproces in continue modus op industrieel relevante schaal demonstreren in de LignoValue Pilot-infrastructuur van VITO. De geproduceerde platformchemicaliën worden vervolgens in eindtoepassingen getest, van bulk tot speciaal chemicaliën.

Deelnemers

In het project nemen de bedrijven Soprema, Braskem Europe, Fibenol, Kastamonu Entegre Agac Sanayi, Daren Labs en Bloom Biorenewables deel. Vanuit de wetenschappelijke wereld nemen VITO, Universiteit Utrecht, VTT (Finland) en IFEU – Instituut voor Energie- en Milieuonderzoek Heidelberg deel. CLIB is verantwoordelijk voor de informatieverspreiding en exploitatie van de resultaten.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl