Equinor en Linde H2M Eemshaven

Equinor en Linde ontwikkelen samen blauw waterstofproject in Eemshaven

Equinor en Linde gaan gezamenlijk het H2M Eemshaven waterstofproject ontwikkelen. De twee bedrijven hebben hiertoe een overeenkomst gesloten. In het H2M project wordt Noors aardgas omgezet in waterstof en CO2. Het CO2 wordt hierbij afgevangen en opgeslagen.

Volgens de overeenkomst zorgt Equinor voor het transport en de opslagcapaciteit van CO2 en brengt het waterstof naar de markt. Linde bouwt de waterstofproductie-installatie en de faciliteiten voor de afvang en de transmissie van het CO2. De nieuwe installaties zouden jaarlijks zo’n 235 duizend ton waterstof kunnen produceren.

De bedrijven willen de installaties in de Eemshaven bouwen. Voor de waterstof-productie zetten de bedrijven Noors aardgas in. Meer dan 95 procent van het vrijkomende CO2 wordt afgevangen en opgeslagen onder de Noorse Noordzee.

De partijen willen de productie eind 2028 opstarten. Het waterstof zal worden gevoed aan de onshore waterstofleidingen die in Nederland en Duitsland worden aangelegd.

Equinor heeft de ambitie om tegen 2035 in drie tot vijf belangrijke industriƫle clusters waterstof produceren.

Beeld: artist impression Linde

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl