Hy2Infra clusters

Vopak geselecteerd voor IPCEI Hy2Infra-subsidie voor LOHC-project

Zeven EU-staten, waaronder Nederland, kunnen in totaal 6,9 miljard euro uitgeven om waterstofprojecten te ondersteunen. De Europese Commissie gaf het groene licht voor het zogeheten H2Infra programma, waardoor 32 bedrijven voor 33 projecten een subsidie kunnen ontvangen. De subsidie betreft ook de bouw van 3,2 GW aan elektrolysercapaciteit.

Het Hy2Infra IPCEI programma is het derde na Hy2Tech en Hy2Use. Naast ondersteuning voor verschillende projecten voor elektrolysers staat ook subsidie voor zo’n 2700 pijpleiding op de rol. Daarnaast gaat het om waterstofopslag met een capaciteit van minimaal 370 GWh. Nederland kan samen met Duitsland rekenen op een subsidie voor de bouw van terminals en haveninfrastructuur voor vloeibare organische waterstofdragers (Liquid organic hydrogen carriers, LOHC) met een capaciteit van in totaal 6000 ton per jaar. Voor Nederland gaat het om een project van Vopak.

Het grootste deel van de projecten waarvoor subsidie is gereserveerd is voorzien in Duitsland.

De Europese Unie verwacht dat deze subsidie ervoor zal zorgen dat de private sector 5,4 miljard euro bijdraagt in de projecten. Hiermee zou de totale investering in waterstof op meer dan 12 miljard euro komen.

De verschillende bedrijven die in aanmerking komen voor een Hy2Infra bijdrage

De verschillende bedrijven die in aanmerking komen voor een Hy2Infra bijdrage

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl