Omzet Nederlandse industrie daalt derde kwartaal op rij

De omzet van de Nederlandse industrie is in het vierde kwartaal van 2023 met ruim 9% gezakt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022. Het is het derde kwartaal op rij dat de industriële omzet afneemt. De grootste klap vond plaats bij olieraffinaderijen en in de chemische industrie die hun omzet met 14,4% zagen dalen.  

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de sector het nog altijd zwaar heeft vanwege de  hoge energieprijzen, waardoor bedrijven de productie terugschroeven. Hoewel de energieprijzen in Europa in de afgelopen maanden flink zijn gedaald, ligt de gasprijs nog steeds vier tot vijf keer zo hoog als in de VS.

Het geeft de industrie een ongelijk speelveld in Europa, menen Nederlandse industrieën. Frankrijk en Duitsland ondersteunen hun bedrijven financieel in tegenstelling tot Nederland. Nederlandse bedrijven verlagen daarom de productie, zoals zinkproducent Nyrstar in het Brabantse Budel. Aluminiumbedrijf Aldel ging in 2022 failliet.

Een klein deel (4,3%) van de ondernemers verwacht meer omzet in het eerste kwartaal van 2024. Dat is veel minder dan in de kwartalen voorafgaand aan de oorlog in Oekraïne. Toen verwachtte zo’n 15% tot 20% van de ondernemers omzetstijging in volgende kwartalen.

Delen:

monique@industrielinqs.nl