BioBTX fabriek Delfzij

BioBTX wil in 2026 starten met chemisch recyclen biomassa en plastic

BioBTX gaat een nieuwe fabriek bouwen op het terrein tussen het Chemie Park Delfzijl en het voormalige Aldel. Het innovatieve bedrijf in circulaire technologie zet mengsels van biomassa en plastic afval om in waardevolle hernieuwbare chemische bouwstenen.

In de eerste fase denkt BioBTX aan een installatie met een capaciteit van 20 kiloton. Er wordt gekeken naar verdere opschaling naar 50 kiloton. De planning is om in 2026 van start te gaan met de productie.

Volgens Hans Dijkstra, plant manager van de nieuwe fabriek, wordt gebruik gemaakt van grondstoffen als biomassa en plastics die aan het eind van hun levensduur zijn.

‘Het gaat om afvalplastics die na sortering ongeschikt zijn voor mechanische recycling en vervolgens verbrand of gestort worden. In ons proces wordt via pyrolyse en een katalytische processtap een aromatische olie geproduceerd. Deze olie wordt rechtstreeks gevoed in de bestaande petrochemische keten en vervangt daarmee aromaten met een fossiele oorsprong. Het is daarmee de grondstof voor nieuwe, hoogwaardige kunststoffen en andere chemicaliën. In tegenstelling tot product uit mechanische recycling is de kwaliteit identiek aan het oorspronkelijk materiaal.’

Delen:

monique@industrielinqs.nl