Chemie en AI verbeteren Belgisch bier

Een groep van Leuvense onderzoekers is aan de slag gegaan met AI om op een wetenschappelijke, chemie-gerichte manier te kijken hoe Belgische bieren nog verder kunnen worden verbeterd. In het project werden meer dan tweehonderd chemische componenten geanalyseerd.

De onderzoeken zochten naar een manier om zowel smaak als appreciatie van verschillende bieren te voorspellen. Hiervoor analyseerden ze de chemie en smaakbeleving van 250 verschillende bieren met behulp van een professioneel testpanel en een berg data van een bierforum (RateBeer). De meer dan 180.000 reviews gebruikten ze om verschillende algoritmes te trainen die de complexe aroma’s en smaken kunnen voorspellen.

Uit het onderzoek blijkt dat er niet één of twee componenten zijn die zorgen voor de beste smaak. Er werd vooral gekeken hoe de verschillende aromamoleculen correleren. Opvallend was dat zogenoemde off flavours, geuren en smaken die brouwers koste wat kost úit het bier willen houden, juist een positieve invloed hadden op de smaak. De conclusie van het onderzoek is dat het toevoegen van een component niet leidt tot beter bier, vaak gaat het om een combinatie van smaken.

Delen:

monique@industrielinqs.nl