Carbios biologische PET-recycling

Carbios start bouw eerste fabriek voor biologische PET-recycling

Het Franse innovatieve bedrijf Carbios is gestart met de bouw van de eerste fabriek voor biologische recycling van PET. Het bedrijf bouwt de fabriek in Longlaville op de Franse grens met Luxemburg en België. In de installatie breekt het PET af door middel van enzymatische depolymerisatie.

De nieuwe installatie van Carbios krijgt een verwerkingscapaciteit van 50 kiloton afval. Het is de bedoeling dat de fabriek in 2026 wordt opgeleverd. De werkzaamheden lopen volgens plan, aldus het bedrijf. Met de realisatie van de nieuwe installatie worden tevens 150 directe en indirecte banen gecreëerd.

Carbios kreeg in oktober 2023 de vergunningen voor de nieuwe fabriek. Het bedrijf bouwt de installatie op een terrein dat het afgelopen februari kocht van Indorama Ventures. De Smet Engineers is ingehuurd voor de bouw van de faciliteit. Het bedrijf kan rekenen op een bijdrage van in totaal 54 miljoen euro van de Franse staat en de regio Grand-Est voor de realisatie van de nieuwe fabriek.

Strategische ligging

Carbios kan gemengde stromen PET-afval verwerken. Met de enzymatische technologie kunnnen zowel meerlaags, gekleurd en ondoorzichtig plastic als polyester textiel worden omgezet. Het bedrijf sloot overeenkomsten met onder andere CITEO en Landbell Group om de toevoer van grondstoffen te verzekeren. Door de strategische ligging op de grens met België en Luxemburg en dichtbij Duitsland, denkt het bedrijf ook een rol te spelen in de verwerking van afval uit deze landen.

Demonstratiefabriek

Naast de biorecycling-technologie voor PET heeft het ook een technologie voor de bio-degradatie van PLA ontwikkeld. Beide technologieën zijn nu gegroeid naar commerciële schaal. Het bedrijf heeft sinds 2021 een demonstratiefabriek draaien. De eerste industriële installatie, die Carbios in samenwerking met Indorama Ventures realiseert, is momenteel in aanbouw.

De onderneming wordt ondersteund door verschillende grote bedrijven waaronder L’Oréal Groupe, L’Occitane en Provence, PUMA, Suntory Beverage & Food Europe, Salomon, On, CITEO en Novonesis. Carbios werd in 2011 opgericht.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl