chemisch recyclen

Vier subsidies voor circulaire plastics projecten

RVO heeft via de Circular Plastics NL-regeling een subsidie toegekend aan vier projecten. Deze subsidie is bedoeld voor onderzoeks- en demonstratieprojecten voor plastic recycling.

In het project ‘Monitoring Quality in Plastic Recycling’ onderzoekt een samenwerkingsverband onder coördinatie van het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) nieuwe technieken om plasticreststromen en -sorteerstromen te karakteriseren. Het is een samenwerking tussen Maastricht University, TNO, LyondellBasell, Danone, Graham Packaging en Verpact. Ze sturen op een betere kwaliteit recycling materiaal, waardoor plastic afval meer voor hoge kwaliteit toepassingen is te gebruiken.

Demonstratie

Daarnaast starten er drie demonstratieprojecten. Dit zijn ketenprojecten waarin ondernemers voor een materiaalstroom onderzoeken hoe die beter is te recyclen. Daarbij kijken ze naar een beter productontwerp, betere sortering en betere recycling. Dit neemt de drempels weg om samen het doel van een circulaire keten te halen.

Het project TEXPOWER onderzoekt de mogelijkheden om textiel bestaand uit katoen en polyester te recyclen. In dit project werken partijen uit de hele textielketen mee.

In het SKILLS-project (Sluiten Keten Industriële LLDPE Stretchfilm) gaat Trioworld onderzoek doen naar circulaire stretchfolies. Ze werken daarbij samen met de Grolsch Bierbrouwerij, Broeckx Plastic Recycling en het NTCP. De partners gaan in de praktijk testen of gebruikte folies zijn te recyclen tot een grondstof voor nieuwe folies.

Tot slot doet Morssinkhof Plastics samen met Sabic onderzoek naar cap-to-cap recycling om HDPE frisdrankflessen te kunnen recyclen. Als het onderzoek een positief resultaat oplevert, zullen de partijen een demonstratie-installatie bouwen.

CPNL stelt in 2024 30 miljoen euro beschikbaar voor een nieuwe subsidieronde. Voor de periode 2025 en 2026 verwacht CPNL een budget van 43 miljoen euro.

Delen:

monique@industrielinqs.nl