ammoniak

EverWind Fuels kiest Rotterdam als importhaven voor groene ammoniak uit Canada

Het havenbedrijf Rotterdam heeft een overeenkomst gesloten met EverWind Fuels om een gezamenlijke supply chain voor groene waterstof op te zetten. EverWind is een Noord-Amerikaanse speler op het gebied van groene ammoniak.

EverWind Fuels heeft projecten om groene ammoniak productie hubs in de Canadese gebieden Nova Scotia, Newfoundland & Labrador te ontwikkelen. Volgens de overeenkomst met het Havenbedrijf Rotterdam, kiest EverWind Rotterdam als de internationale import haven voor groene waterstofderivaten. Vanuit hier kan het dan naar andere landen in Noord-West Europa worden getransporteerd.

Afgevaardigden van de de Canadese ambassade in Nederland, Trent Vichie, de oprichter van EverWind Fuels en de Ceo van het havenbedrijf Rotterdam, Boudewijn Simons ondertekenden de overeenkomst vorige week tijdens de World Hydrogen Summit in Rotterdam.

Recentelijk rondde EverWind Fuels de Front-End Engineering Design (FEED) and Front-End Loading Engineering (FEL-3) af voor een groen ammoniak project in Nova Scotia. In de eerste fase van dit project wil het bedrijf 240.000 ton groene ammoniak per jaar produceren. Het maakt hierbij gebruik van PEM-elektrolyse en technologie voor ammoniaksynthese van het bedrijf Casale. De benodigde elektriciteit is afkomstig van nieuw te bouwen windparken. Deze moeten in 2026 in bedrijf zijn.

Het bedrijf wil dit jaar nog beginnen met de bouw van de installaties. De eerste productie is voorzien in 2026.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl