Samplifly

SGS vervoert analysestalen BASF Antwerpen per drone

SGS biedt vanaf nu drone-transport aan in de Antwerpse haven voor het vervoer van petrochemische analyse-samples naar haar laboratorium. Voor de ontwikkeling van het drone-transport werkte SGS gedurende meer dan twee jaar samen met ADLC, A Drone Logistic Company en BASF Antwerpen. De drie partijen voerden gezamenlijk het project SAMPLIFLY uit om de analysestalen van BASF met een computer-gestuurde drone naar het laboratorium van SGS te vervoeren.

Normaal gesproken worden analysestalen – bij aankomst via schip op de site van BASF – via de weg vervoerd. Met een drone – die buiten de zichtlijn (Beyond Visual Line of Sight, BVLOS) mag vliegen – kan de transporttijd tot een factor zes worden verkort. De CO2-uitstoot wordt met tachtig procent gereduceerd. SGS en ADLC ontwikkelden een software platform om de hele logistieke keten van transportaanvraag tot vlucht te regelen. Een dronepiloot monitort de vlucht op afstand.

Eerste in Europa

Eén van de belangrijkste aandachtspunten van het SAMPLIFLY-project was de veiligheid. Het drone-transport èn het transport van petrochemische stalen is aan zeer strenge veiligheidseisen onderworpen. ADLC is het eerste bedrijf in Europa dat petrochemische samples per drone mag vervoeren. Het is tevens het eerste ter wereld die dit in een haven, binnen een niet afgeschermd luchtruim, mag uitvoeren. SGS en ADLC willen de dienst uitbreiden naar andere klanten in de Antwerpse haven en andere havens.

Het SAMPLIFLY project kreeg financiële ondersteuning van de partners: SGS, Stad Antwerpen, European Space Agency en de logistieke ondersteuning van BASF Antwerpen, Port of Antwerp-Bruges, EuroUSC, Skeydrone, Orange en Unifly.

SGS, ADLC en Basf transporteren chemische analysestalen per drone

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl