Eurus Oosterhorn Hydrogen

Eurus krijgt subsidie voor bouw groene waterstoffabriek Delfzijl

Eurus Energy Europe krijgt 3 miljoen euro subsidie voor de bouw van een waterstoffabriek in het industriegebied van Delfzijl voor de productie van groene waterstof. Dit geld is afkomstig uit de regeling Investeren in een Toekomstbestendige Industrie (SITI). De nieuwe fabriek ‘Oosterhorn Hydrogen’ kan vanaf de eerste helft van 2026 groene waterstof produceren door gebruik van windenergie en krijgt een capaciteit van 20 MW.

Eurus wordt een van de eerste ondernemingen in de regio Groningen die op commerciële schaal groene waterstof produceert. De nieuw waterstoffabriek produceert deze waterstof met eenPEM-elektrolyser om de (chemische) industrie te voorzien van groene waterstof. De elektriciteit voor de productie wordt opgewekt door een eigen, al bestaand, onshore windmolenpark bij Farmsum. De elektrolyser zal maximaal 360 kg waterstof per uur produceren.

Opleidingen

Waterstof is van groot economisch belang voor de regio Delfzijl en Groningen en het opleiden van technici met voldoende kennis van waterstof is hierbij cruciaal. Om die reden wil Eurus in bepaalde opleidingen op het MBO en het HBO studenten kennis laten maken met groene waterstof. Bijvoorbeeld door meeloopdagen, voorlichtingen, gastcolleges te organiseren. De Provincie Groningen wil de groene chemie, biobased grondstoffen, groene waterstof en circulaire economie stimuleren. Als waterstofleverancier levert Eurus hier een bijdrage aan. Daarom kent de Provincie de SITI-subsidie toe.

Vergunningen

Eurus verkreeg eind vorig jaar de benodigde vergunningen voor de bouw van Oosterhorn Hydrogen. Het bedrijf verwacht voor het einde van dit jaar een investeringsbesluit te nemen. Volgend op het Oosterhorn project, is Eurus voornemens meerdere groene waterstofprojecten  te ontwikkelen, zowel in Nederland als daarbuiten. Zo werkt het bedrijf aan een tweede waterstofproject in de provincie Groningen, met een beoogde capaciteit van 20 – 50 MW. Dit project is in voorbereiding van haar vergunningsaanvraag.

Beeld: Eurus/Sweco

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl