Covestro hoofdkantoor Leverkusen

Covestro wil wereldwijd 400 miljoen euro besparen

Covestro kondigt een wereldwijde reorganisatie aan. Met het besparingsprogramma wil het bedrijf tegen eind 2028 jaarlijks 400 miljoen euro besparen op materiaal- en personeelskosten. Een groot deel van de besparingen heeft betrekking op de Duitse activiteiten: 190 miljoen euro.

De wereldwijde concurrentiepositie van het bedrijf staat onder druk en daarom is de reorganisatie noodzakelijk. De eerste besparingen zijn volgens Covestro al in gang gezet. Het bedrijf wil daarbij ook meer gebruik maken van kunstmatige intelligentie om de efficiency en productiviteit in de toekomst te blijven verhogen. Verder gaf de onderneming geen concrete details over de reorganisatie.

Dat Covestro reorganiseert is geen verrassing. Het bedrijf gaf bij de presentatie van de jaarcijfers in februari aan dat de resultaten aanzienlijk beïnvloed werden door de uitdagende economisch omstandigheden. Geopolitieke crises hadden een negatieve invloed op de vraag en de verkoopprijzen. De energie- en grondstofkosten in Europa liggen daarentegen hoog. Over 2023 zag Covestro de omzet met twintig procent dalen. De EBITDA daalde met een derde.

Markus Steilemann, CEO van Covestro sprak over 2023 als één van de moeilijkste jaren voor de chemische industrie in de voorbije decennia: ‘met aanhoudende geopolitieke spanningen, een kwakkelende wereldeconomie en hoge energieprijzen, vooral in Europa. Daarnaast is er een aantal structurele problemen, vooral in Duitsland. De over het algemeen zwakke vraag in onze kernsectoren wordt zodoende weerspiegeld in onze resultaten.’ Voor 2024 verwacht Covestro aanhoudende uitdagende economische omstandigheden.

Gisteren maakte Covestro juist bekend dat het in ‘concrete’ onderhandling gaat met ADNOC over een eventuele overname.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl