Covestro en Recticel hebben onlangse een onderzoek afgerond naar de chemische recycling van flexibel polyurethaanschuim, dat onder andere wordt toegepast in matrassen. Uit dit project kwam naar voren dat de grondstoffen voor dit materiaal, polyol en tolueendiisocyanaat (TDI) door chemische recycling kunnen worden teruggewonnen.

Uit deze gerecyclede grondstoffen hebben de twee partijen vervolgens weer nieuw flexibel schuim geproduceerd. De chemische recycling werd uitgevoerd in de proeffabriek van Covestro in Leverkusen. Het is voor het eerst dat de grondstoffen voor polyurethaan chemisch zijn teruggewonnen en weer zijn omgezet in polyurethaan.

Covestro en Recticel kregen een bijdrage van zes miljoen euro vanuit de Europese Unie voor dit PUReSmart project.

Schaalvergroting

Covestro bouwt nu samen met partners uit de afvalverwerkingsindustrie voort op het PUReSmart-project, met als doel de verdere ontwikkeling van de recyclage van flexibel schuim tot op industriƫle schaal te ontwikkelen. Het bedrijf zet nu de volgende stappen in de schaalvergroting van de chemolyse. Het onderzoek naar de chemische recycling van PUR matrassen-schuim startte in 2019. In 2021 startte covestro een proeffabriek op en deed laboratoriumtests op pilotschaal. Het proces moet nog verder gefinetuned worden, maar als deze resultaten succesvol blijven, wil het bedrijf een grotere recyclagefabriek bouwen om de technologie ook te valideren op industriƫle schaal.

Gebruikte matrassen

Een cruciale schakel voor het opbouwen van een circulaire cyclus van PU-matrassen is de kosteneffectieve aanvoer van gebruikte matrassen. Daarvoor moeten grote hoeveelheden worden ingezameld, opgesplitst in afzonderlijke onderdelen zoals veren, textiel en schuimdelen. De schuimonderdelen moeten vervolgens worden voorgesorteerd naargelang zuiverheid en dichtheid. Covestro werkt op dit gebied al samen met bedrijven als Interzero en Ecomaison (voorheen Eco-mobilier).