Enexis Netbeheer, TenneT, provincie Groningen en Groningen Seaports gaan samen de benodigde infrastructuur voor de industrie te versnellen. Zo willen ze voorkomen dat netbeheerders en industrie op elkaars plannen moeten wachten (het kip-ei-probleem).
De industrie heeft op basis van het Klimaatakkoord een doelstelling om 14,3 Mton CO2-reductie te realiseren in 2030. De industrie vertegenwoordigt ruim de helft van de totale energievraag in Nederland. De wijze waarop de CO2-reductie in de industrieclusters wordt gerealiseerd, heeft grote impact op de benodigde infrastructuur. Verduurzaming leidt immers tot een grotere elektriciteitsvraag en daarvoor is uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk.
Het convenant dat de partijen hebben gesloten focust op zich op een deel van de verduurzamingsinitiatieven zoals opgenomen in de Concept CES Industrietafel Noord-Nederland, namelijk de gebieden Delfzijl, Eemshaven en de kleine industrie verspreid over de noordelijke regio. De verwachte energievraag gaat van 390 MW in 2020 naar 2630 MW in 2030. De verwachte energievraag is dus bijna zeven keer zo groot.
āDit convenant biedt onze industrie meer zekerheid over het tijdig verkrijgen van de benodigde infrastructuurā, zegt Cas Kƶnig, CEO van Groningen Seaports. āWe zijn blij dat we met deze intensievere vorm van samenwerking tussen overheid, netbeheerders en Groningen Seaports cruciale stappen kunnen zetten voor het halen van de klimaatdoelen. Hiermee houden we ons gebied duurzaam aantrekkelijk voor de op stapel staande investeringen en de vestiging van nieuwe bedrijven.ā