Proef met waterstofproductie op Noordzee

Op een platform voor de kust van Scheveningen komt een proefproject voor de ontwikkeling van waterstof. Een primeur, want nergens ter wereld wordt op het moment waterstof op zee geproduceerd. Voor het proefproject is het Q13a platform van Neptune Energy geselecteerd. Er is voor het Q13a platform gekozen omdat deze al geheel is geëlektrificeerd. Het draait op groene stroom die via een kabel van het land komt.

De planning is om het platform in de tweede helft van 2020 een container te plaatsen met een elektrolyser waarmee waterstof kan worden geproduceerd. De waterstof wordt tijdens de proef afgevoerd in de bestaande infrastructuur. Neptune Energy gaat het niet gebruiken voor andere werkzaamheden op het platform.

Het project is een initiatief van TNO, de industrie en Nexstep, de vereniging die is opgericht door de industrie (via Nogepa) en de overheid (via EBN) om het hergebruik en de ontmanteling van de olie- en gasinfrastructuur te coördineren. Het doel van het project is om een zogeheten power-to-gas in een offshore olie- en gasplatform te realiseren. De pilot dient niet alleen om ervaring op te bouwen met de productie van waterstof in een offshore-omgeving, maar het is ook een testcentrum voor innovatieve power-to-gas technologieën en geïntegreerde systemen.

Systeemintegratie

Lex de Groot, managing director van Neptune Energy in Nederland: ‘Deze pilot laat bij uitstek zien hoe de integratie tussen de diverse energiesystemen vorm krijgt. De Noordzee, waar zowel wind als aardgas beschikbaar is, is de uitgelezen plek waar deze systeemintegratie kan worden gerealiseerd. Wij zijn er dan ook trots op dat ons Neptune Q13a platform voor de kust van Scheveningen hiervoor geselecteerd is.’

Delen:
Author