Shell trekt zich terug uit Rusland

Het bestuur van Shell wil uit haar joint ventures met Gazprom en aanverwante entiteiten stappen, waaronder haar belang van 27,5 procent in de liquefactiefabriek Sakhalin-II, haar belang van vijftig procent in het Salym aardolieproject en de energie-venture Gydan. Shell is ook van plan haar betrokkenheid bij pijpleidingproject Nord Stream 2 te beëindigen.

Shell CEO Ben van Beurden zegt geschokt te zijn door het betreurenswaardige verlies van mensenlevens in Oekraïne. ‘Dat het gevolg is van een zinloze daad van militaire agressie die een bedreiging vormt voor de Europese veiligheid.’

De medewerkers van Shell in Oekraïne en andere landen hebben samengewerkt om de reactie van het bedrijf op de crisis ter plaatse in goede banen te leiden. Shell zal ook samenwerken met hulppartners en humanitaire organisaties om te helpen bij de hulpverlening.

‘Ons besluit om ons terug te trekken is een besluit dat we met overtuiging nemen’, zei Van Beurden. ‘We kunnen – en zullen – niet aan de kant blijven staan. Onze onmiddellijke aandacht gaat uit naar de veiligheid van onze mensen in Oekraïne en de ondersteuning van onze mensen in Rusland. In gesprek met regeringen over de hele wereld zullen we ook de gedetailleerde zakelijke implicaties doorwerken, waaronder het belang van een veilige energielevering aan Europa en andere markten, met inachtneming van de relevante sancties.’

Drie miljard

Eind 2021 had Shell ongeveer drie miljard dollar aan vaste activa in deze ventures in Rusland. Het bedrijf verwacht dat het besluit uit Rusland te vertrekken gevolgen zal hebben voor de boekwaarde van de activa van Shell in Rusland en zal leiden tot bijzondere waardeverminderingen.

Delen:
Tags

breg@industrielinqs.nl