Shell betreurt inkoop Russische olie

Shell zegt bij monde van CEO Ben van Beurden zijn aanschaf van een lading ruwe Russische olie te betreuren. Het energiebedrijf kondigde nogmaals aan zich gefaseerd terug te trekken uit alle Russische koolwaterstoffen. Als onmiddellijke eerste stap zet Shell alle spotaankopen van Russische ruwe olie stop. Het zal ook zijn tankstations, vliegtuigbrandstoffen en smeermiddelenactiviteiten in Rusland stopzetten.

Ben van Beurden, Chief Executive Officer van Shell: ‘Wij zijn ons er terdege van bewust dat onze beslissing van vorige week om een lading Russische ruwe olie aan te kopen voor raffinage in producten zoals benzine en diesel – hoewel die beslissing werd genomen met de bevoorradingszekerheid voorop – niet de juiste was en wij betreuren dat. Zoals wij reeds hebben gezegd, zullen wij de opbrengsten van de beperkte, resterende hoeveelheden Russische olie die wij zullen verwerken, in een speciaal fonds storten. We zullen de komende dagen en weken met onze hulppartners en humanitaire organisaties samenwerken om te bepalen waar het geld uit dit fonds het beste kan worden gebruikt om de verschrikkelijke gevolgen van deze oorlog voor de Oekraïense bevolking te verlichten.’

‘Onze acties tot nu toe zijn gebaseerd op voortdurende discussies met regeringen over de noodzaak om de samenleving los te koppelen van de Russische energiestromen en tegelijkertijd de energievoorziening in stand te houden. De dreigementen van vandaag om de toevoer van pijpleidingen naar Europa stop te zetten, illustreren nog eens voor welke moeilijke keuzes en mogelijke gevolgen we staan als we dit proberen te doen.’

Complexe uitdaging

Shell geeft een lijst aan maatregelen aan. Het bedrijf zegt onmiddellijk te stoppen met het kopen van Russische ruwe olie op de spotmarkt en geen verlenging van termijncontracten. Tegelijkertijd wijzigt Shell zijn bevoorradingsketen voor ruwe olie om de Russische volumes te verwijderen. Door de fysieke locatie en de beschikbaarheid van alternatieven kan dit weken in beslag nemen. Bovendien zal de verwerkingscapaciteit van sommige raffinaderijen afnemen.

Shell noemt de gefaseerde terugtrekking uit Russische aardolieproducten, pijplijngas en LNG een complexe uitdaging. Om dit deel van het energiesysteem te veranderen, zullen regeringen, energieleveranciers en klanten gezamenlijk actie moeten ondernemen, en een overgang naar andere energievoorzieningen zal veel meer tijd in beslag nemen.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl