Plastic2Chemicals

Indaver start met bouw plastic recycling plant in Antwerpse haven

Indaver is gestart met de bouw van een nieuwe installatie voor het recyclen van end-of-life kunststoffen tot waardevolle basischemicaliën voor de industrie. De nieuwe installatie krijgt een uiteindelijke capaciteit van 65.000 ton plastic per jaar. Het is de bedoeling dat de fabriek in 2024 wordt opgestart. Bij opstart zal de capaciteit 26.000 ton zijn. Vanaf 2027 moet de installatie op volle capaciteit draaien.

De onderneming investeert 100 miljoen euro in de nieuwe fabriek. Hierbij ontvangt het bedrijf 7,5 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Vanuit de Vlaamse recyclinghub ontvangt Indaver daarnaast 3 miljoen euro. De plant wordt gebouwd op de site van Indaver op de rechteroever van de Antwerpse haven.

Plastic2Chemicals

Maquette Plastics2 Chemicals

Polystyreen en polyolefines

Indaver heeft al sinds 2017 een pilot-opstelling voor het chemisch recyclen van end-of-life plastic en werkt hierin samen met verschillende Vlaamse universiteiten. In de installatie worden in afzonderlijke campagnes zowel polystyreen als polyolefines gerecycled. In een tweede fase zal de installatie omgebouwd worden tot een dedicated polystyreen plant en uitgebreid worden met een extra lijn om tot 65 000 ton plastics per jaar te verwerken. Hiermee zou 50% van de polystyreen huishoudelijke afvalverpakkingen uit Europa gerecycled kunnen worden. Vooralsnog zullen de stromen zowel uit België als uit het buitenland worden aangetrokken. In de toekomst wil Indaver ook een speciale installatie voor de recycling van polyolefines bouwen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl