Officiele opening CIC Delfzijl

Chemport Innovation Center Delfzijl officieel geopend

Gisteren is het Chemport Innovation Center (CIC) in Delfzijl officieel geopend. De eerste huurder van het gebouw, een oude fabriek op het industrieterrein van Groningen Seaports, is de start-up ExxFire.

Het Chemport Innovation Center richt zich specifiek op start-ups die bijdragen aan de vergroening van de industrie. De eerste huurder, ExxFire, ontwikkelt een methode om met behulp van drukloos opgeslagen gas waardevolle ruimtes, zoals datacentra en deports, brandveilig te krijgen. ExxFire ontwikkelde de technologie de afgelopen jaren op labschaal op de Zernike Campus en staat nu voor de opschaling en de sprong naar de markt. Het bedrijf heeft hiervoor nu een hal en een kantoor tot zijn beschikking in het CIC.

Subsidie

Met het CIC heeft Noord-Nederland nu een faciliteit waar industri├źle start-ups hun technologie verder ┬ákunnen ontwikkelen en opschalen, waarbij ze gebruik maken van gezamenlijke voorzieningen. Bedrijven die zich in het CIC vestigen, komen in aanmerking voor een subsidie van de provincie Groningen. ExxFire ontvangt een bijdrage van 50.000 euro voor de inrichtingskosten.

Ruimtevaart

Het vergroenende aspect van ExxFire ligt in het feit dat het geen broeikasgassen onder hoge druk gebruikt om branden te blussen waar geen water kan worden gebruikt. De technologie van ExxFire maakt gebruik van groene stikstof, dat is opgeslagen in een vaste stof in een zogenaamde Cool Gas Generator. De technologie is afkomstig vanuit de ruimtevaart.

Delen:

monique@industrielinqs.nl