Eemshaven 50 jaar

Groningen Seaports viert vijftig jaar Eemshaven

Groningen Seaports heeft 7 juni haar vijftig jarig bestaan van de Eemshaven gevierd. Tijdens de bijeenkomst werd stilgestaan bij de ontwikkelingen die de Eemshaven de afgelopen decennia doormaakte.

Wat begon alse en kale, lege vlakte staat nu bekend als dé energiehaven van West-Europa. Volgens CEO Cas König is offshore wind één van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Op dit moment wordt vanuit de Eemshaven het 21e windpark op zee aangelegd. ‘Offshore wind biedt naast de terminals in deze branche ook veel indirecte bedrijvigheid. Zo zijn er meer dan vijftig bedrijven betrokken bij de aanleg van diverse windparken op zee.’ Ook noemde König de vestiging van datacenters een belangrijke ontwikkeling.

De snelle oplevering van de drijvende LNG-terminal vorig jaar oogstte breed aanzien. Maar niet alleen de LNG-terminal is van belang. Ongeveer een derde van de in Nederland geproduceerde energie komt uit de Eemshaven. De haven blijft ook in de toekomst van groot belang in de Nederlandse energievoorziening. Onder andere door de aanlanding van wind op zee en het groeiende perspectief van groene waterstof.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl