One-Dyas ontwikkelt N05 veld

ONE-Dyas sluit contracten voor ontwikkeling N05-gasveld Noordzee

ONE-Dyas heeft een aantal omvangrijke contracten gesloten voor de ontwikkeling van het N05-A gasveld in de Noordzee. De onderneming sloot overeenkomsten met onder meer Allseas, Heerema Marine Contractors en HSM Offshore Energy.

In juni 2022 verkreeg ONE-Dyas de definitieve vergunningen voor de ontwikkeling van het veld. In september nam het bedrijf samen met partners EBN en Hansa Hydrocarbons een definitieve investeringsbeslissing voor het veld dat zich in de Nederlandse en Duitse Noordzee bevindt. Met dit besluit is een bedrag van ruim 500 miljoen euro gemoeid. Dit is de grootste Nederlandse investering in een aardgasontwikkeling van de afgelopen vijftien jaar.

Windpark

De ontwikkeling van het veld past bij het beleid van Nederlandse overheid om de productie van Noordzeeaardgas te versnellen en de import van nog meer buitenlands aardgas zo veel mogelijk te beperken. De partijen zullen alleen aardgas produceren zolang er binnenlandse vraag naar is. Het is de bedoeling dat One Dyas het eerste gas in de herfst van 2024 zal leveren. Het platform N05-A wordt vanuit het nabijgelegen offshore-windpark Riffgat van elektriciteit voorzien.

GEMS

ONE-Dyas is het grootste private upstream olie- en gasbedrijf van Nederland, met een sterke focus op de Noordzee. Het ontwikkelt het zogeheten Gateway to the Ems (GEMS) project, een gebied in de Noordzee van 20 tot 100 kilometer uit de monding van de Eems. Samen met Hansa Hydrocarbons en EBN onderzoekt ONE-Dyas hier de mogelijkheden tot gaswinning. De ontwikkeling van gasveld N05-A is hier onderdeel van. Het verwachte te produceren volume uit het N05-A veld en de omliggende prospects is 4.5 tot 13 miljard kubieke meter. Het potentieel van het bredere Nederlands-Duitse GEMS-gebied is in totaal geschat op ongeveer 50 miljard kubieke meter.  Gasveld N05-A ligt deels ook in Duitsland; het aardgas is daarom bestemd voor zowel de Nederlandse als Duitse vraag naar aardgas. Voor dit Nederlands-Duitse project worden ook contracten met Duitse bedrijven afgesloten.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl