Sabic Site Geleen

Sabic overweegt elektrische kraaktechnologie Coolbrook Chemelot

Sabic en Coolbrook hebben een overeenkomst gesloten om te onderzoeken of de technologie voor elektrisch kraken van het Finse bedrijf door de Saudische onderneming toe te passen is. Coolbrook heeft een grootschalige pilot-installatie op Chemelot in Geleen, waar het haar Rotor Dynamic Reactor (RDR) technologie gebruikt.

Door het elektrificeren van stoomkrakers zou de CO2-uitstoot jaarlijks met zo’n 300 miljoen ton kunnen worden verminderd. Het energieverbruik is lager en de ethyleenproductie is 20 procent hoger dan in traditionele krakers. Reden genoeg voor Sabic om de technologie te overwegen voor haar productielocaties, één daarvan in Sittard-Geleen.

Joonas Rauramo, CEO van Coolbrook heeft er vertrouwen in dat de beide partijen samen voor een significatieve reductie van de impact van ethyleenproductie op het klimaat in Nederland en wereldwijd kunnen zorgen. Ilpo Kuokkanen, Executive Chairman van het bedrijf voegde daaraan toe dat het doel van Coolbrook is om de RDR-technologie de nieuwe wereldwijde standaard voor industriële elektrificatie te maken.

Aruna Subramanian, Managing Director, SABIC Ventures gaf aan dat elektrificatie past in de strategie van het bedrijf om in 2050 klimaatneutraal te opereren.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl