Neste Raffinaderij Porvo Finland

Neste maakt voortgang bij raffinage vloeibaar plastic

Neste voert op haar raffinaderij in het Finse Porvoo een aantal proefruns uit om te zien hoe verschillende soorten vloeibaar gemaakt plastic afval zich gedragen in het raffinageproces. Het bedrijf rondde onlangs de tweede reeks tests af en heeft nu bijna 3000 ton vloeibaar gemaakt plastic verwerkt. Het eindproduct van de testruns kan worden gebruikt om nieuwe plastics te produceren.

Neste bouwt op de raffinaderij in Porvoo een grootschalige capaciteit om vloeibaar gemaakt plastic afval te verwerken. In deze installaties wil het bedrijf 400.000 ton vloeibaar gemaakt plastic afval per jaar verwerken. Voor de realisatie van deze installaties ontvangt Neste een bijdrage uit het Europese Innovatiefonds. Vanaf 2030 moet de capaciteit oplopen tot meer dan een miljoen ton plastic afval per jaar. Rond 2035 wil Neste de raffinaderij niet meer op ruwe olie laten draaien.

De testruns worden in de normale raffinage-installaties gedraaid. Het bedrijf doet sinds 2020 tests met vloeibaar plastic in haar raffinaderij. Het gaat hierbij om plastic dat anders verbrand of gestort zou worden omdat het niet via mechanische recycling te verwerken is. Het plastic is onder andere afkomstig van het Amerikaanse Alterra Energy en het Finse Wastewise. Met deze laatste partij werkte Neste al samen om cross-linked PE (PEX)-afval te verwerken tot nieuwe PEX-buizen.

Beeld: Neste

Neste wil Finse raffinaderij circulair maken

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl