Basf Ludwigshafen

BASF stelt verwachtingen voor 2023 naar beneden bij

BASF presteerde het afgelopen kwartaal een stuk minder goed dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die de Duitse onderneming gisteren presenteerde. De omzet daalde in het tweede kwartaal met 25 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2022. BASF zag de EBIT meer dan halveren. En de netto-winst bedraagt nog maar een kwart van de ruim 2 miljard euro die het bedrijf vorig jaar in deze periode behaalde.  De cijfers zijn wel in lijn met wat analysten voorspelden.

Vooral de chemie- en materialen business deed het een stuk slechter. Hoewel het bruto binnenlands product wereldwijd sterker steeg dan verwacht, kon de industrie hier niet van profiteren. De chemische productie nam in de eerste zes maanden van dit jaar af. BASF verwacht niet dat de vraag naar haar producten in de tweede helft van het jaar nog verder zal afnemen omdat de voorraden bij klanten al tot het minimum zijn teruggebracht. Toch ziet het bedrijf geen herstel van de markt. De vraag blijft laag en de marges komen verder onder druk.

Bijstellen

Het bedrijf ziet zich dan ook genoodzaakt om haar verwachtingen voor het hele jaar naar beneden bij te stellen. Het bedrijf denkt over 2023 een omzet van tussen de 73 en 76 miljard euro te behalen, terwijl dat in de vorige outlook nog op 84 – 87 miljard euro lag. Ook de EBIT zal lager uitvallen, in plaats van een bedrag tussen de 4,8 en 5,4 miljard euro, rekent BASF nu op slechts een bedrag tussen de 4 en 4,4 miljard euro.

BASF presenteert de cijfers over het eerste halfjaar van 2023 op 28 juli.

Foto: BASF SE

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl