H2-hub Gladstone

H2U en Vopak werken samen aan exporthub voor groene waterstof en groene ammoniak

De Hydrogen Utility (H2U) en Vopak Terminals Australia (Vopak) gaan samenwerken in het H2-Hub project van H2U in Gladstone (Queensland). In dit miljarden kostende duurzame energiecomplex wordt groene waterstof en groene ammoniak geproduceerd.

H2-Hu Gladstone is de grootste ontwikkeling van groene waterstof en groene ammoniak in Queensland, met een geplande elektrolysecapaciteit van 3 GW en een geplande productie van groene ammoniak van meer dan 1,7 miljoen ton per jaar. Het is een van de meest geavanceerde exportprojecten op wereldschaal.

H2U en Vopak werken samen met bestaande partners om de ontwikkeling van het project te bevorderen, waarbij de nadruk ligt op de exportterminal van H2-Hu Gladstone. H2U heeft onlangs strategische samenwerkingen en groene ammoniak afname aangekondigd met partners in de binnenlandse en exportmarkten. Onder deze afnemers bevinden zich Orica Australia, ’s werelds grootste leverancier van commerciële explosieven, Mitsubishi Heavy Industries (MHI Group) en Korea East-West Power (Korea EWP), een van de zes belangrijkste energiebedrijven in Korea.

Vopak Terminals Australië is een volledige dochteronderneming van Koninklijke Vopak N.V., ’s werelds grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf met 78 terminals in 23 landen. Vopak heeft meer dan 20 jaar ervaring in de opslag van ammoniak en bezit en exploiteert wereldwijd zes ammoniakterminals. Dankzij de expertise en aanwezigheid van Vopak in de belangrijkste industriële clusters over de hele wereld is het bedrijf goed uitgerust om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe toeleveringsketens voor groene ammoniak en waterstof. De helft van Vopaks groei-investeringen tot 2030 is gericht op infrastructuur die de energietransitie versnelt. Naast dit project in Australië bereidt Vopak zich voor op zakelijke kansen voor groene ammoniak in Nederland, Singapore en de VS. Vopak is al meer dan 40 jaar actief in Australië.

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl