ReOil installatie OMV

Oostenrijks olie- en gasbedrijf investeert in plastic recycling

Het Oostenrijkse olie- en gasbedrijf OMV gaat in Zuid-Duitsland een innovatieve afvalsorteerfabriek bouwen. De door Interzero ontwikkelde installatie scheidt plastic afval zodanig dat het geschikt is voor chemische recycling. OMV investeert zo’n 170 miljoen euro in de nieuwe fabriek en verwacht deze in 2026 op te starten.

OMV start 20 november officieel met de bouw van de fabriek in het Zuid-Duitse Walldürn. Het bedrijf verwacht dat het zo’n 120 banen creëert met de nieuwe fabriek. Het is de eerste grootschalige sorteerinstallatie die OMV bouwt om grondstoffen te produceren voor haar ReOil chemische recycling technologie. In de installatie kunnen gemengde plastics uit huishoudelijk afval worden verwerkt.

Interzero heeft al vijf sorteerfabrieken voor lichtgewicht verpakkingsmateriaal in bedrijf in Duitsland. Het bedrijf verwerkt ongeveer een derde van het lichtgewicht verpakkingsmateriaal in het land. Het gaat om meer dan 800.000 ton per jaar.

Pyrolyse

De investering van OMV is strategisch omdat het zich zo verzekert van grondstoffen voor haar chemische recyclingtechnologie. De nieuwe installatie zal 260.000 ton gemengd plastic afval per jaar verwerken. OMV kan hier polyolefines van maken. In het sorteerproces wordt een stroom waarin veel polyolefines zitten uit het plasticafval gehaald. Deze stroom wordt vooralsnog veelal verbrand.

OMV heeft een pilotinstallatie waarin het haar ReOil technologie test. Momenteel bouwt het bedrijf in Schwechat in Oostenrijk een nieuwe ReOil-installatie met een capaciteit van 16.000 ton per jaar. Het bedrijf heeft voorts plannen voor de bouw van een pyrolyse-installatie met een capaciteit van 200.000 ton per jaar.

Foto: ReOil installatie OMV

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl