Plastic2Chemicals fabriek Indaver

Fost Plus levert huishoudelijk PS-afval aan Plastic2Chemicals fabriek Indaver

Indaver gaat samenwerken met Fost Plus voor de chemische recycling van polystyreen (PS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS). Indaver werkt in de Antwerpse haven aan de bouw van een demonstratiefabriek voor chemische recycling. Fost Plus zorgt voor het aanleveren van PS en XPS uit het PMD-afval.

Indaver bouwt in de haven van Antwerpen een demonstratie-installatie voor de chemische recycling van plastics. Dit Plastics2Chemicals project zorgt ervoor dat vanaf 2024 per jaar 26.000 ton materiaal chemisch gerecycled kan worden tot gerecycled styreen.

Schuimschaaltjes

Tot nu toe wordt polystyreen nog niet veel gerecycled omdat het om een relatief klein aandeel in de municipale afvalstroom gaat. Fost Plus gaat in haar vijf sorteercentra zo’n 3000 ton PS per jaar afscheiden en aan Indaver leveren.  Polystyreen is één van de zestien materiaalsoorten die in Fost Plus in de sorteercentra uit het PMD-afval scheidt. Zowel PS als XPS komen in deze stroom terecht. XPS wordt gebruikt in schuimschaaltjes voor vleeswaren bijvoorbeeld.

Naast polystyreen zal Plastics2Chemicals ook polyolefine recycleren, inclusief zo’n 1.000 ton folies uit het huishoudelijke verpakkingsafval. Het gaat dan om bijvoorbeeld omverpakkingen van mulitpacks of zakjes zoals chipszakjes.

Plastic2Chemicals

Plastics2Chemicals heeft een inputcapaciteit van 26.000 ton PS (polystyreen) en PO (polyolefine) en wordt midden 2024 opgestart. Indaver wil de fabriek tegen 2027 opschalen tot 65.000 ton per jaar. Hiermee wordt het de grootste de-polymerisatie recyclagefabriek van Europa. Indaver investert 100 miljoen euro in de nieuwe fabriek. De verwachting is dat deze zestig nieuwe arbeidsplaatsen oplevert. Daarnaast investeert de onderneming ook in een voorbehandelingsinstallatie in Willebroek. Hiermee is een investering van 30 miljoen euro gemoeid en deze zal zorgen voor zo’n 25 nieuwe jobs.

Fost Plus is actief in de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl