Basf krijgt subsidie voor elektrolyser op Ludwigshafen site

BASF krijgt subsidie voor PEM-elektrolyser op Ludwigshafen-site

BASF krijgt een subsidie van het Duitse ministerie van Economische zaken en klimaat en de deelstaat Rijnland-Palts voor de ontwikkeling van een PEM-elektrolyser van 54 MW op haar site in Ludwigshafen. Hiermee komt het Hy4Chem-El project, dat BASF met Siemens uitvoert, in een volgende fase. BASF en Siemens Energy denken dat de elektrolyse-installatie in 2025 gereed is.

BASF wil op haar site een PEM-elektrolyser bouwen met een vermogen van 54 MW, die jaarlijks tot 8000 ton waterstof kan produceren. Het wordt hiermee één van de grootste PEM-elektrolysers in Duitsland. De elektrolyser wordt voorzien van groen opgewekte elektriciteit. Volgens het bedrijf reduceert het hiermee tot wel 72.000 ton CO2-uitstoot per jaar.

BASF zal het waterstof met name gebruiken als grondstof voor haar productie. Daarnaast is het de bedoeling waterstof te leveren aan de mobiliteitssector in de Rijn-Neckar regio.

In totaal ontvangen de partijen 124,3 miljoen euro subsidie voor het project. 37,3 miljoen euro is afkomstig van de overheid van deelstaat Rijnland-Palts. Het overige deel komt voor rekening van het Duitse ministerie van economische zaken en klimaat.

Steam reforming

BASF gebruikt op haar site in Ludwigshafen zo’n 250.000 ton waterstof per jaar. Momenteel wordt dit voornamelijk via steam reforming geproduceerd. Een deel komt vrij als bijproduct bij de productie van chemicaliën. Bij steam reforming wordt aardgas met stoom omgezet in waterstof en CO2. Om de CO2-emissies te reduceren wil BASF waterstof met behulp van elektrolyse produceren. Ook onderzoekt het de mogelijkheid van methaanpyrolyse.

Foto: Copyright Siemens Energy

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl