Nieuwe afvalwaterzuivering Chemours Dordrecht geopend

Chemours legt deel fabriek Dordrecht stil om dwangsom te voorkomen

Het chemiebedrijf  Chemours heeft een deel van zijn fabriek in Dordrecht stilgelegd. Het Amerikaanse bedrijf wil daarmee boetes voorkomen. Vorig jaar kreeg het een dwangsom van €125.000 per overtreding opgelegd voor het weglekken van de gevaarlijke stof TFA (trifluorazijnzuur) via het afvalwater. TFA is volgens het RIVM een potentieel gevaarlijke pfas-verbinding.

In mei vorig jaar kwam de lozing van TFA via afvalwater aan het licht. Volgens Chemours is de stof een bijproduct en was het in eerste instantie onduidelijk waar die precies vandaan kwam. De chemiereus wil nu een vergunning om voor 170 kilo per jaar te mogen lozen.

Chemours vroeg eind vorig jaar in kort geding om uitstel van de dwangsom maar de voorzieningenrechter in Den Haag wees de aanvraag af, met als argument dat Chemours geen vergunning heeft voor het lozen van de stof. De last onder dwangsom is daardoor nu van kracht.

Chemours heeft bij de provincie Zuid-Holland bezwaar gemaakt tegen de last onder dwangsom. De provinciale bezwaarcommissie behandelt de zaak donderdag en brengt daarna advies uit aan Gedeputeerde Staten.

Volgens het bedrijf hebben afgelopen week al controleurs van de milieudienst DCMR een bezoek gebracht aan de fabriek. De meetresultaten van DCMR zijn nog niet bekend. Chemours heeft op hetzelfde moment ook een monster van het water genomen en daarin is volgens de woordvoerder geen TFA aangetroffen.

Meerdere zaken

Er lopen momenteel meerdere zaken tegen Chemours. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden startten eerder dit jaar een civiele zaak over het saneren van de bodem en wateren. Eind september besloot de rechtbank in Rotterdam in een tussenvonnis dat Chemours als bedrijf aansprakelijk is voor de pfas-schade in de vier gemeenten tussen 1984 en 1998. Latere pfas-uitstoot wordt nog onderzocht.

Daarnaast is het Openbaar Ministerie (OM) recent een onderzoek gestart naar het handelen van leidinggevenden in de periode tussen 1984 en 1998. De aankondiging van het strafrechtelijke onderzoek volgde op een massa-aangifte die advocaat Bénédicte Ficq in september deed namens 2400 omwonenden. Het OM verwacht dat het onderzoek langer dan een jaar duurt vanwege de complexiteit.

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl