Bioraffinaderij Eni Venetie

Eni bouwt Toscaanse site Livorno om tot bioraffinaderij

Eni gaat haar raffinaderij in Livorno ombouwen tot bioraffinaderij. Het is het derde ombouw-project van het Italiaanse bedrijf. Eerder converteerde Eni de sites in Porto Marghera (Venetië) en Gela (Sicilië) al.

Eind 2022 kondigde Eni dit project al aan en diende een MER in. Het bedrijf wacht nog op goedkeuring van de autoriteiten. Eni wil op de site in Livorno (Toscane) drie nieuwe faciliteiten bouwen voor de productie van gehydrogeneerde biobrandstoffen. Het gaat om een voorbehandelingsinstallatie, een bio-raffinagefabriek en een faciliteit om waterstof te produceren uit methaan. De bioraffinage-installatie krijgt een capaciteit van 500 duizend ton per jaar en maakt gebruik van de Ecofining technologie van Eni.

In de nieuwe installaties zal Eni verschillende biogene afvalstromen, voornamelijk plantaardig afval, verwerken tot HVO (hydrotreated vegetable oil) -diesel en -nafta en bio-LPG.

Eni is inmiddels gestopt met de import van ruwe olie in Livorno en is gestart met het stilleggen van de smeermiddelenproductie en de Topping-plant. De voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe installaties zijn in volle gang. Zodra de vergunningen binnen zijn zal het bedrijf aanvangen met de constructie. Eni denkt de installaties tegen 2026 te kunnen opleveren.

Eni wil in 2030 haar bioraffinage-capaciteit opvoeren van de huidige 1,65 miljoen ton per jaar tot 5 miljoen ton per jaar.

Op de foto de bioraffinaderij in Porto Marghera

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl