SeaO2

Nederlandse start-up haalt CO2 uit de oceaan èn uit de lucht

De Nederlandse startup SeaO₂ heeft een innovatieve manier ontwikkeld om CO2 uit zeewater te halen. Dit helpt vervolgens om CO2 uit de atmosfeer te halen. Het bedrijf maakt gebruik van technologie die ontwikkeld is aan de TU Delft en in de Wetsus-laboratoria in Leeuwarden.

SeaO₂ maakt gebruik van een elektrochemisch proces, waarbij het CO2 uit het water wordt gestript. Het koolstofvrije water gaat terug naar de zee, waar het opnieuw CO₂ uit de lucht zal opnemen. SeaO₂ heeft als doel om in 2050 een gigaton CO₂ uit de oceanen te verwijderen. Door het koolstofdioxide uit de zee en vervolgens uit de lucht te halen wordt opwarming van de aarde tegengegaan en wordt ook de verzuring van de oceaan verminderd.

Evenwicht

De Direct Ocean Capture (DOC) technologie die door het bedrijf is ontwikkeld, gebruikt alleen zeewater en groene elektriciteit om zeewater te splitsen in een zure en een basische stroom. Met het gecreëerde zuur en toepassing van een vacuümtechniek wordt vervolgens 99 procent van de kooldioxide verwijderd uit de grotere waterstroom. Wat overblijft is zeewater zonder CO₂ die, eenmaal terug in de oceaan, zijn natuurlijke evenwicht hervindt door CO₂ uit de lucht te absorberen. Het CO2 kan worden opgeslagen of als grondstof voor chemicaliën worden gebruikt.

De technologie kan op verschillende locaties worden toegepast. Het systeem kan binnen enkele seconden worden in- en uitgeschakeld, waardoor het ook geschikt is voor balancering van het elektriciteitsnet.

Prototype

Het SeaO₂-prototype heeft vorig jaar al de eerste CO₂ uit het water verwijderd aan de Afsluitdijk. De lancering van de pilotfabriek met een jaarlijkse capaciteit van 250 ton, staat gepland voor deze zomer. De komende maanden heeft de start-up de eerste financieringsronde gepland. Volgend jaar wil het bedrijf met een investering van 5 tot 10 miljoen euro verder opschalen naar het opvangen van 2,5 kiloton CO₂ in 2025 en 1 megaton in 2030. Het doel van SeaO₂ is om voor 2050 jaarlijks maar liefst 1 Gigaton kooldioxide uit de wereldzeeën te verwijderen.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl