CO2

Belgische industrie wil meer ondersteuning CCUS

Fluxys, dertien grote industriële groepen, North Sea Port en Port of Antwerp-Bruges hebben een gezamenlijke verklaring over ‘koolstofarme waardeketens’ opgesteld en overhandigd aan diverse Belgische beleidsmakers. In de Verklaring van Oslo benadrukken de ondertekenaars het belang van CCUS en dringen ze er bij de beleidsmakers op aan om de nodige beleidsinstrumenten op alle niveaus in te voeren.

De partijen geven aan dat CCUS onontbeerlijk is om de industrie te decarboniseren. Bovendien zal CCUS een cruciale rol spelen bij de productie van ‘blauwe’ waterstof. Ook elektriciteitsproductie met CO2-afvang is van belang als aanvulling op duurzame energieproductie door wind- en zonne-energie.

‘De vlaggenschipprojecten van de industrie voor het koolstofarm maken van de economie stimuleren de economische groei en de werkgelegenheid, maar beleidsinstrumenten op alle niveaus zijn essentieel voor de realisatie ervan in België. Samenwerking tussen alle belanghebbenden is essentieel om te slagen’, aldus Fluxys.

De bedrijven die de Verklaring van Oslo hebben ondertekend: Air Liquide Industries, ArcelorMittal, BASF Antwerpen, Carmeuse, Engie, Equinor, ExxonMobil, Fluxys, Heidelberg Materials, Holcim, Ineos, Lhoist, TotalEnergies.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl