Evonik Antwerpen

Compliment van Bond Beter Leefmilieu voor Evonik

De Bond Beter Leefmilieu, de vereniging van natuur- en milieuorganisaties in Vlaanderen heeft een positieve inspraakreactie gegeven op de hervergunning van Evonik in Antwerpen. De Bond schrijft op haar website dat het bedrijf ‘zijn huiswerk grondig herzien heeft’, nadat een beroep van de milieubeweging eerder resulteerde in slechts een voorwaardelijke proefvergunning. Evonik heeft in haar nieuwe vergunningaanvraag rekening gehouden met alle milieuimpact en maatregelen genomen.

De Bond Beter Leefmilieu stelt dat Evonik een ‘voorbeeld voor de sector’ kan worden genoemd. De vergunningaanvraag van Evonik kan uiterlijk 14 september definitief worden. De milieubeweging diende eind 2021 een bezwaarschrift in tegen de hervergunning van Evonik vanwege de onzekerheid met betrekking tot de stikstofuitstoot, energie- en klimaatplan en het lozen van PFAS.

Evonik paste het dossier aan, waarna de Bond haar bezwaarschrift verlichtte. Toch bleef een aantal kritieke punten liggen, op het gebied van de stikstofuitstoot van de warmtekrachtkoppeling-installaties (WKKs) en een ontbrekend klimaatplan. In het najaar van 2022 kreeg Evonik een proefvergunning voor twee jaar. Nu heeft het bedrijf een nieuwe vergunningsaanvraag in voor onbepaalde duur. Hierop heeft de Bond Beter Leefmilieu een positieve inspraakreactie gegeven. Eén van de redenen hiervoor is de toekomstige aansluiting van Evonik op het warmtenet Ecluse 2. Het bedrijf kan heirdoor de huidige WKK’s op termijn uitfaseren, waardoor een CO2-reductie van zo’n 246 duizend ton CO2 per jaar mogelijk is.

De milieuvereniging geeft aan dat de vergunningsaanvraag ‘tot in de puntjes is uitgewerkt’ en dat ‘elk industrieel bedrijf hier een voorbeeld aan moet nemen.’

Foto: Evonik Antwerpen

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl