nieuws

Eiwitten uit CO2, waterstof en micro-organismen voor duurzaam veevoer

Publicatie

29 okt 2020

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

CO2, waterstof

Deep Branch start in januari met de bouw van een pilot plant voor de productie van eiwitten uit CO2 en waterstof. Deze eiwitten vormen de basis voor duurzaam en hoogwaardig vis- en pluimveevoer. De proeffabriek komt te staan op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.

Het Brits-Nederlandse biotechbedrijf kan met CO2, water, waterstof en micro-organismen hoogwaardige eiwitten maken die geschikt zijn als grondstof voor veevoeder. De CO2-uitstoot van dit proces is negentig procent lager dan processen die nu worden gebruikt om eiwitten te maken. Pluimvee en kweekvis in Europa worden nu gevoerd met vismeel en soja, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. ‘Bepaald niet duurzaam, omdat de zeeën worden leeggevist en het regenwoud aangetast. Bovendien is het transport van deze eiwitten belastend voor het milieu’ zegt Peter Rowe, medeoprichter en CEO van Deep Branch.

Juiste recepten

In het lab en op kleinere schaal is de technologie al bewezen. Deep Branche wil nu opschalen naar proefproductie zodat voedingsproducenten de proteïnen uitgebreid kunnen testen. Rowe: ‘De pilotplant is essentieel om de juiste recepten te vinden voor ProtonTM zoals de nieuwe voedingsstof is gedoopt. De eiwitten worden gebruikt in zalm- en kipvoeding door BioMar en AB Agri, twee leidende Europese marktspelers in veevoeding.’

Het biotechbedrijf verwacht dat de proefinstallatie in het tweede kwartaal van 2021 operationeel is. Met de bouw van de plant is een investering gemoeid van ruim 2,5 miljoen euro. Het bedrijf verwacht na de pilot plant de productie van eiwitten uit te breiden op het Chemelot Industrial Park.

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

VEGAFLEX 86 levert nauwkeurige meetwaarden in de verwerking van ruwe olie

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy