Equinor volgt voorbeeld Shell

Het Noorse oliebedrijf Equinor – voorheen Statoil –  is net als Shell van plan om alle emissies, dus ook van haar producten, te halveren in 2050. Daarmee lijkt het gehoor te geven aan de druk van een groep aandeelhouders onder aanvoering van het initiatief Follow This

Onder aanvoering van voormalig journalist Mark van Baal (lees hier een eerder interview met hem) wist Follow This eerder Shell te bewegen tot het onderschrijven van Scope 3. Binnen het Greenhouse Gas Protocol is Scope 3 de meest omvattende verantwoordelijkheid die een bedrijf kan nemen. Daarbij wordt de CO2-uitstoot van een bedrijf breder getrokken dan het gevolg van eigen activiteiten. En dan gaat het niet alleen om de indirecte uitstoot als gevolg van elders opgewekte elektriciteit of warmte. In Scope 3 wordt alle indirecte uitstoot van CO2 in de keten meegenomen. Bijvoorbeeld de uitstoot bij de productie of winning van ingekochte grondstoffen of materialen en uitbestede werkzaamheden zoals goederenvervoer. En denk ook aan vliegtickets.

Eerste stap

Equinor heeft nu, net als Shell, de ambitie om al zijn emissies, dus ook Scope 3, te halveren in 2050. Volgens Mark van Baal was dat op de aandeelhoudersvergadering in mei 2019 nog onbespreekbaar. Van Baal: ‘We hebben hiermee voor de tweede keer laten zien hoe effectief onze klimaatresoluties zijn en dat een vooruitstrevende minderheid, 12 procent bij Equinor, een oliebedrijf in beweging kan krijgen. Equinors ambitie is helaas, net als die van Shell, nog onvoldoende om het Klimaatakkoord van Parijs te halen, maar de eerste stap is gezet.’

In lijn

Het werk van Follow This bij deze olieconcerns is dus nog niet gedaan. ‘We blijven Equinor en Shell steunen om de tweede stap en de derde stap te zetten. De tweede stap voor deze bedrijven is dat ze hun doelen in lijn met Parijs brengen. De derde stap is dat ze hun investeringen in lijn met Parijs brengen en daadwerkelijk grootschalig gaan investeren in duurzame energie.’

Delen:
Author