Antwerpen verwelkomt twee recyclingpioniers

Het NextGen District in de haven van Antwerpen heeft de eerste twee pioniers binnen: Triple Helix en Bolder Industries. Samen investeren ze ongeveer 100 miljoen euro in hun nieuwe fabrieken. Na het aanvragen van de nodige vergunningen willen de twee tegen 2023-2024 operationeel zijn.

Op de voormalige 88 hectare van General Motors in de haven van Antwerpen komt een hotspot voor circulaire economie: het NextGen District. Het wordt een plek waar de proces- en maakindustrie end-of-life-producten een nieuw leven geven, circulaire koolstofoplossingen onderzoeken en testprojecten met hernieuwbare energie uitvoeren.

Het Antwerpse bedrijf Triple Helix gaat er een pilotfabriek bouwen om polyurethaanschuim, afkomstig van onder meer afgedankte matrassen, isolatiepanelen en autostoelen samen met gebruikte PET uit de retail- en voedingsindustrie om te zetten in polyolen en amines. Deze chemische stoffen kunnen dan opnieuw worden ingezet, onder meer bij de productie van nieuwe polyurethaan-producten. De fabriek zal volledig circulair werken en in haar eigen energiebehoeftes voorzien.

Pyrolyse-fabriek

Het Amerikaanse Bolder Industries heeft een gepatenteerd proces ontwikkeld dat chemische stoffen uit afgedankte autobanden haalt. De producten BolderBlack en BolderOil zijn geschikt voor hergebruik in rubber, plastic en petrochemische producten. In het terugwinningsproces wordt 98 procent van de materialen van de band gebruikt. Maar liefst 75 procent van de vaste stoffen en vloeistoffen vinden hun weg terug naar nieuwe banden, rubberproducten en kunststoffen.

Bolder Industries heeft al een pyrolyse-fabriek in Maryville (Missouri). In 2020 breidde het bedrijf de productiecapaciteit uit met een tweede productielijn. Daarmee ging de capaciteit van 24 ton per dag naar 60 ton per dag.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl