Extruder van PureCycle

Amerikaans PureCycle investeert 250 miljoen euro in plastic recyclingfabriek Antwerpen

PureCycle en Port of Antwerp-Bruges hebben aangekondigd dat het bedrijf een plastic recyclingfabriek gaat bouwen in het NextGen District. Het gaat om een installatie voor de recycling van polypropyleen, met een capaciteit van 59.000 ton per jaar. Er is ruimte om in totaal vier verwerkingslijnen te bouwen, waardoor de totale capaciteit kan oplopen tot 240.000 ton per jaar.

Op het moment werkt PureCycling aan de financiële planning en de aanlevering van grondstoffen. Halverwege dit jaar zal de definitieve planning rond moeten zijn. De bouw kan na afronding van de vergunningsprocedure naar verwachting in 2024 beginnen. Het NextGen District in de haven van Antwerpen richt zich specifiek op ondernemingen die actief zijn in de circulaire economie. PureCycle kreeg een concessieovereenkomst toegekend na een competitieve selectieprocedure.

Ideale vestigingslocatie

De nieuwe fabriek in Antwerpen is de eerste vestiging van PureCycle in Europa. Het bedrijf wil graag wereldwijd groeien en zet nu een stap om haar product Ultra-Pure Recycled (UPR) hars op de Europese markt te brengen. Wiebe Schipper, Vice President of European Operations van PureCycle ziet in Antwerpen de ideale vestigingslocatie: ‘Door onze aanwezigheid in NextGen District kunnen we bestaande efficiëntieverbeteringen benutten, samenwerken met andere vernieuwers in de sector en nieuwe partnerschappen aangaan.’

Strategisch project

Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges, voegt toe: ‘NextGen District van Port of Antwerp-Bruges wil een hotspot zijn voor innovatieve bedrijven die mee bouwen aan een circulaire economie en die duurzame oplossingen bedenken voor enkele van ’s werelds grootste milieu- en klimaatuitdagingen. We zijn blij dat we samen met PureCycle aan dit strategische project kunnen werken om die visie tot leven te brengen.’

Pionier

Ook Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges is content met de aankondiging: ‘Met PureCycle verwelkomt NextGen District niet alleen een nieuwe speler, maar ook een primeur. Deze Amerikaanse pionier zal hier in de Antwerpse haven haar eerste polypropyleen recyclingfaciliteit in Europa bouwen. Deze nieuwe pionier brengt een stevige investering en heel wat jobs naar onze haven. Dit mooie nieuws zet het nieuwe jaar sterk in. In onze thuisbasis voor circulaire economie zal PureCycle alle ruimte krijgen om te innoveren en bij te dragen aan de versterking, synergie en diversificatie van onze haven.’

Game Changer

Jan Jambon, Vlaams minister-president onderstreept de kracht van de regio: ‘PureCycle selecteerde Vlaanderen als voorkeurslocatie binnen de EU voor de bouw van zijn eerste Europese recyclagefabriek. Dit bevestigt dat Vlaanderen tot de wereldleiders behoort in afvalinzameling en -verwerking en versterkt nog steviger onze positie als toonaangevende recyclagehub. De zuiveringstechnologie van PureCycle is een game changer binnen de circulaire economie en zal een grote impact hebben op de verdere verduurzaming van kunststoffen – en bij uitstek van de chemiecluster rond de Port of Antwerp-Bruges. Als regio die pioniert in circulaire innovatie, ben ik enorm trots deze nieuwe ecosysteemversterkende partner in Vlaanderen te verwelkomen. Flanders Investment &Trade speelde een leidende rol in dit investeringsdossier via teams in de VS en in Vlaanderen. FIT ondersteunt PureCycle ook bij de opstart en ontwikkeling van hun site en bij hun verankering in Vlaanderen.’

Nieuwe banen

PureCycle voert momenteel onderhandelingen met potentiële partners voor het aanleveren van grondstoffen en het afnemen van recyclingproducten. Het bedrijf verwacht haar commerciële activiteiten in de Europese vestiging te starten zodra de eerste verwerkingslijn klaar is. PureCycle schat dat in de eerste fase van het project 65 tot 70 nieuwe banen te creëren. Het project van PureCycle is een van de grootste investeringen die tot dusver in het NextGen District werden aangekondigd. Het bedrijf onderzoekt of het een Europese subsidie kan ontvangen om dit project mede te financieren.

Gepatenteerde recyclingtechnologie

Het bedrijf legt momenteel de laatste hand aan een recyclingfabriek in Ironton in Ohio (VS). Deze wordt naar verwachting dit kwartaal nog opgestart. Daarnaast bouwt het een tweede fabriek in de VS, in Augusta, Georgia. En in Azië is het bedrijf gestart met de bouw van een PP-recyclinginstallatie die in 2025 klaar moet zijn.

PureCycle maakt in haar processen gebruik van een gepatenteerde recyclingtechnologie van Procter & Gamble waarvoor het een wereldwijde licentie heeft. Het bedrijf zuivert polypropyleen met oplosmiddelen en zet deze om in een hernieuwbare grondstof. In het zuiveringsproces worden kleur, geur en andere onzuiverheden uit het plastic afval verwijderd. Hierdoor wordt een Ultra-Pure Recycled (UPR) plastic  verkregen dat meermaals kan worden gerecycled en hergebruikt.

Foto: PureCyle Technologies

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl