Uitbreiding molybdeenproductie Gent

Molymet breidt molybdeenproductie in North Sea Port uit

De Chileense producent van molybdeen, Molymet, heeft in Gent in de North Sea Port een nieuwe productieafdeling in gebruik genomen. Ook kondigde het bedrijf een nieuwe samenwerking aan met het Canadese Greenland Resources.

Molymet Belgium (voorheen Sadaci) maakt sinds twintig jaar deel uit van het Chileense Molymet. Op de site in Gent worden molybdeensulfide-ertsen getransformeerd in molybdeenproducten. De fabriek in Gent is de grootste geïntegreerde molybdeenfabriek in Europa. Er werken zo’n 160 medewerkers.

Hoogtechnologische toepassingen

Momenteel levert het bedrijf molybdeenproducten voor met name de Europese metaal- en staalindustrie. De uitbreiding zorgt ervoor dat de site ook producten kan produceren voor de windmolensector of voor de raffinage van ecologische brandstoffen. Molybdeen wordt ook in de medische sector toegepast en in elektronica. De laatste 20 jaar investeerde Molymet 200 miljoen euro, waarmee onder meer een nieuwe fabriek werd gebouwd voor de productie van PurOx of chemisch zuiver molybdeenoxide, voor hoogtechnologische toepassingen.

De fabriek zit momenteel in de opstartfase en verwacht wordt dat tegen eind dit jaar de eerste producten verkocht kunnen worden. Het is de grootste investering van Molymet ooit in Gent. Met de nieuwe productiefaciliteit kan het bedrijf 9000 ton chemisch zuiver molybdeenoxide op jaarbasis produceren. Tevens creëert het bedrijf 30 extra arbeidsplaatsen.

Europa

Molymet kondigde tevens een overeenkomst aan met Greenland Resources uit Canada. Dit bedrijf wil voor het eerst molybdeen op Europees grondgebied ontginnen. ‘Dankzij deze samenwerking zullen we sneller en makkelijker toegang krijgen tot de grondstoffen die we nodig hebben om duurzame molybdeen-basisproducten te produceren’ aldus Godfried Van Schuylenbergh, CEO van Molymet Belgium. ‘Gezien molybdeen een strategisch metaal is voor de groene transitie van Europa en er hier nog geen molybdeen ontgonnen wordt, geeft dat ons en Europa meer bevoorradingszekerheid voor deze metaalsoorten. Hierdoor kunnen we onze marktpositie verstevigen en de draaischijf voor molybdeen in Europa blijven.’

Molybdeen is een element uit de groep van de overgangsmetalen. Het kan ervoor zorgen dat staal en andere metaalsoorten corrosiebestendig worden en bestand tegen hoge temeperaturen. Het wordt onder andere ook gebruikt in dunne film zonnepanelen en als katalysator in raffinaderijen.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl