Shell sluit overeenkomst met Qatar Energy

Shell sluit 27-jarige overeenkomst voor LNG-import uit Qatar

Shell heeft een langetermijnovereenkomst gesloten met QatarEnergy. Volgens het akkoord levert het bedrijf uit Qatar jaarlijks 3,5 miljoen ton LNG aan Nederland. Het contract heeft een looptijd van 27 jaar en gaat in 2026 in. QatarEnergy levert het LNG aan de Gate terminal in de Rotterdamse haven.

Het LNG is afkomstig uit gasvelden North Field East (NFE) en North Field South, waarin QatarEnergy en Shell in een joint venture samenwerken. Shell heeft een aandeel van 6,25 procent in het NFE-veld en 9,375 procent in het NFS veld van het North Field LNG Expansion project. Een week geleden sloot QatarEnergy al een vergelijkbare overeenkomst met TotalEnergies voor de levering van een zelfde hoeveelheid LNG aan Frankrijk.

Begin oktober was de officiƫle start van het North Field LNG uitbreidingsproject. Dit project zorgt ervoor dat de huidige LNG-productiecapaciteit van Qatar groeit naar 126 miljoen ton per jaar in 2026. Nu is dat nog 77 miljoen ton. Daarnaast levert het project ook dagelijks 6500 ton ethaan, 200.000 vaten LPG (propaan en butaan) en 450.000 vaten condensaten per dag. Ook worden grote hoeveelheden helium en zwavel geproduceerd.

Naast TotalEnergies en Shell zijn ook ConocoPhillips, ExxonMobil, Eni, Sinopec, en CNPC betrokken bij het uitbreidingsproject.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl