Covestro chemische recycling van polycarbonaat

Antwerpse onderzoekers Covestro ontwikkelen recycling-proces voor polycarbonaat

Covestro heeft een innovatief proces ontwikkeld voor het recyclen van polycarbonaat. Onderzoekers van het Technology Center van Covestro in de Antwerpse haven ontwikkelden een chemisch-recyclageproces waarmee de behuizing van tv-, pc- en laptopschermen kan worden omgezet in grondstoffen voor polycarbonaat. Het Duitse hoofdkantoor wil het proces verder optimaliseren en opschalen in een pilootfabriek in Leverkusen.

Covestro produceert al sinds eind jaren tachtig polycarbonaten in de Antwerpse haven. Het materiaal wordt breed toegepast in veel verschillende sectoren. Eén van de toepassingen is in de behuizing van tv-, pc- en laptopschermen. Polycarbonaat wordt hier toegepast in een mengsel met een andere kunststof, kleurstof en additieven. Onderzoekers in het Antwerpse Technology Center van Covestro ontwikkelden een chemisch recycling proces om deze behuizingen te kunnen recyclen.

Chemische recycling

De ontwikkeling van dit proces past in de ambitie van het bedrijf om in 2035 klimaatneutraal te worden en meer gebruik te maken van circulaire processen. Het bedrijf maakte al gebruik van mechanische recycling van polycarbonaat. Maar dit proces kan alleen worden gebruikt als de afvalstoffen voldoende zuiver zijn en het gerecyclede polycarbonaat voldoet aan de kwaliteitsvereisten voor de toekomstige toepassing. Met chemische recycling kunnen afvalstromen die niet geschikt zijn voor mechanische recycling worden verwerkt. Met dit proces breekt Covestro het polycarbonaat af tot monomeren die het weer kan gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.

Pilot-installatie

Het gaat hierbij om afvalstromen die bestaan uit verschillende componenten en een productgehalte van meer dan vijftig procent polycarbonaat bevatten. De Antwerpse onderzoekers toonden dit voor verschillende polycarbonaathoudende plastic afvalstromen aan. Covestro wil dit proces nu verder opschalen tot pilot-schaal. Het bedrijf investeert de komende jaren miljoenen euro’s in de ontwikkeling van een proeffabriek voor het proces. Covestro zal deze in Leverkusen in Duitsland bouwen als opstap naar een eventuele uitbreiding van het proces naar industriële schaal.

Het was deze week precies zeventig jaar geleden dat Hermann Schnell een octrooi kreeg op polycarbonaat. Covestro produceert het materiaal sinds eind jaren tachtig.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl